середу, серпня 27, 2014

Хороший охранник президентов,оказался плохим Министром Обороны?

Звільнити Гелетея чи розформувати батальйон "Донбас"Звільнити Гелетея чи розформувати батальйон «Донбас»

Конфлікт між міністерством обороним та добровольчими батальйонами зайшов занадто далеко, щоб Порошенко, який є головнокомадуючим і відповідає за все, що відбувається в зоні АТО, і далі залишався осторонь.
На грунті інформування щодо ходу АТО у українців скоро розвинеться шизофренія.
З одного боку, Міністерство оборони та РНБО продовжують розповідати, що АТО, хоч і з великими труднощами, але йде «виважено та поетапно» вперед, а з іншого — представники добровольчих батальйонів та волонтери постійно дорікають військовим через погане забезпечення, відмови у бронетехніці для добровольців і бажання усе подавати у занадто рожевих тонах.

А сьогодні, дійшло до відкритого конфлікту — батальойн «Донбас» звинуватив МО в тому, що ті досі не надали допомогу їхнім побратимам оточеним під Іловайськом і комбат Семен Семенченко оголосив, що збирає пікет під Генштабом. А один з ротних командирів «Донбасу» публічно обізвав міністра оборони «охоронцем», який нічого не розуміє у військовій справі.
Міністерство оборони, швидш за все, проігнорує цей демарш, і далі буде усіх запевняти, що «усе буде добре», але це тільки більше розігріє «паровий казан» суспільної думки.
Зрозуміло, що «Донбас» і частина інших добровольчих батальйонів зав’язані на Коломойського і Семен Семенченко може стати одним з обличь політичного проекту Ігоря Валерійовича під парламентські вибори. І проект цей буде не дружнім Петру Порошенку. А тому, багато заяв «донбасівців» треба розглядати як передвиборчий піар, який націлений на пряму креатуру Порошенка міністра Валерія Гелетея. Але, при цьому, під Іловайськом гинуть реальні люди з «Донбасу» і піар-піаром, але президент вже мав би розібратися і втрутитися в ситуацію.
Але варіанти виходу з неї виглядають не дуже приємними.
Перший — це розібратися чи насправді Гелетей та його генерали компетентні, особливо на фоні ситуації, яка склалася з «другим фронтом» в Приазов’ї. Вчора, у зв’язку із зустріччю в Мінську в АП, судячи з усього, ухвалили рішення організувати «день тиші». Можливо, це розпорядження стосувалося тільки інформаційного фону з зони АТО, але виглядає так, що в штабі АТО це сприйняли як розпорядження взагалі нічого не робити і в результаті сьогодні ми чуємо, що ворог зайняв 7 сіл навколо Новоазовська і створив там міцний плацдарм для подальшого просування. І тепер вибити звідти терористів, які окопалися, буде коштувати дорогого, тоді як не допустити цього мабуть було би простіше. Зрештою, ця ситуація кричить, що з керівництвом АТО не все гаразд, а звинувачення з боку батальйону «Донбас» лише підсилюють це враження. А Порошенко мовчить замість того, щоб розібратися з керівництвом АТО і зробити кадрові висновки.
Є і другий варіант для Президента — розформувати добровольчі батальйони, які дозволяють собі критику його міністра. В принципі, з точки зору того, що у нас військовий час і солдат має виконувати накази, а не виступати на прес-конференціях, то це було б обгрунтованим рішенням. Але… це було б правильно, якщо б Україна впевнено вигравала свою партію, а не в умовах, коли війна на Донбасі явно затягується. Тому Порошенко може роформувати надто самостійні добровольчі батальйони, але тоді він повинен в дуже короткий термін виграти війну.
Є третій і четвертий варіант для Президента — або одним махом провести зачистку в МО і розформувати батальойни, або… й далі не помічати цього конфлікту і почекати чим усе закінчиться.
ВІТАЛІЙ ПИРОВИЧ, espreso.tv