середу, вересня 02, 2020

Повзающі на колінах, ніколи не будуть вільними.


 Тамара Горіха Зерня

Білоруски повзають на колінах перед місцевим беркутом, благаючи не бити їх та їхніх чоловіків.   

Вони називають це протестом. Мирним просвітленим білоруським протестом, який «назавжди змінив країну» і «ментально переміг диктатуру». 

Не  знаю; я людина проста, не дуже досвідчена у мирних протестах. 

Я бачила протест українців на колінах.  Більше того, бачила протест лежачих на пузі українців. І мій напарник так лежав, і сама, грішна, носом у багнюці за його спиною. 

А деякі знайомі протестувальники взагалі під землю закопувалися, на деревах гнізда мостили. А місце для протесаної лежанки у них спеціальним словом називалося, «льожка». І одяг протестний був, така волохата попонка, «кікімора».

Я поважаю всі форми лежачого, сидячого і в-упорі-на-коліна-стоячого протесту, якщо руки при цьому зайняті зброєю. 

І відповідаючи на питання наших доморощених гусей, «А что мнє дал етот ваш Майдан / Парашенка / їзик / флаг?» я скажу. 

Майдан, до якого ви не маєте ніякого відношення. Який ви спокійно пересиділи у теплих квартирах, втикаючи у «сватів». На який замість вас пішли «дурачки якісь» і «кастрюлеголові», щоб поскакать і поробить аборти у наметах – так от, цей Майдан вам, трутням, дав можливість не плазувати на колінах перед Нацгвардією чи поліцією. 

Дав можливість виходити на ваші ковбасні мітинги, вимагати дешеві бляхи чи погашення заборгованості по зарплаті. 

Дав можливість виганяти з двору контролерів газконтори. Іти натовпом до мера міста, якщо у вашій школі не закінчили ремонт до першого вересня, і погрожувати пікетом чи перекриттям вулиці. І вас не пакують а автозак, а навпаки, міське і районне начальство прилітає у школу, дає піз… пізнавальний інструктаж підряднику, і приміщення в авральному темпі таки доробляють. 

Дав можливість активно розкривати рота і гавкати, особливо перед виборами, знаючи, що перед-виборчий чиновник робиться слухняним і поступливим. 

Багато чого дав Майдан, показавши, що на силу знайдеться сила. Нетолерантна, некрасива, не європейська, взагалі не схожа на хіпі сила.

Яка просто зайде у кабінет, показавши охороні гранату, і мовчки тебе викине з вікна, розгойдавши за руки-ноги. 

Реальна перспектива цього короткого польоту – єдине, що робить протест ефективним. Хоч в Україні, хоч у Білорусі, хоч на росії.

Телеграм канал


 

Немає коментарів: