четвер, червня 21, 2012

Із-за таких "мужиків" чорнобильці опинилися на мізерних пенсіях

Досить цікавий і вельми оригінальний документ опубліковано на блозі "Я чернобылец".
Не будемо ставити під сумнів достовірність цього документу, адже на то вони і журналісти, щоб любими шляхами отримувати документи чи інформацію, яка, інколи, проливає світло не лише на ті чи інші події, але й розкриває сутність тієї чи іншої особи.
Що стосується безпосередньо самого документу, то він скоріш за все нагадує такий собі донос командира Окремого Козацького Хреста дивізії "Україна" Українського Реєстрового Козацтва пана Анатолія Вислого прем’єр-міністру України Миколі Азарову з приводу голодування донецьких чорнобильців восени минулого року.
Не варто переповідати зміст звернення цього пана, оскільки можна безпосередньо з ним ознайомитись.
Источник-http://torezdon.blogspot.com/2012/06/blog-post_9065.html#more





Варто лише нагадати, що цей козацький генерал був також безпосереднім учасником подій у м. Донецьку восени минулого року. Під час голодування донецьких чорнобильців він мав нагоду неодноразово звертатися з палкими промовами у підтримку протестуючих та голодувальників.
Більше того пан Вислий прославився ще й тим, що 7 листопада на центральній площі в Донецьку порвав судове рішення, за яким держава мала йому виплатити "чорнобильських" 1,5 млн грн.
Як писало тоді видання «Газета по-українськи»: "7 листопада на центральній площі в Донецьку 55-річний Анатолій Вислий порвав судове рішення, за яким держава має йому виплатити "чорнобильських" 1,5 млн грн.

— Никогда я не держал в руках более дорогой бумаги, — говорить Анатолій Леонідович. Він прийшов на комуністичний мітинг із товаришами з "Чорнобильського полку", що в складі Українського реєстрового козацтва.

Вислого слухають близько 500 людей, здебільшого за 70 років. На вулиці холодно, він одягнутий лише в кітель. Каже, за рішенням суду від 8 вересня має отримувати пенсію в розмірі 27 тис. грн на місяць. Ця ж постанова суду зобов'язує державу виплатити 1,5 млн грн компенсації. Ці кошти недоплачували йому з 1 січня 2006-го, відколи набула чинності постанова Кабміну про чорнобильські пільги.

— И что же я должен сделать с этим документом? Получить деньги и летать на вертолете, чтобы не попадаться вам на глаза? Или ходить оплеванный, как наши депутаты, которые говорят людям: "Мы вам недоплачиваем потому, что чернобыльцы по 27 тысяч пенсии получают". На самом деле только 20 человек из семи тысяч чернобыльцев Донецкой области и еще 200 киевлян получают по 25–30 тысяч пенсии. Эту постанову в свое время члены Кабмина Еханурова приняли для себя. Я же не считаю, что подвиг чернобыльца дороже подвига героев Великой Отечественной войны. И ветераны, и дети войны, и все чернобыльцы должны получать достойную пенсию. А для этого тем, кто в Украине издает законы, надо урезать свои сверхприбыли, — Анатолій Вислий рве на дрібні клапті судове рішення.

Ветерани аплодують і кричать "ура!"

Після мітингу колеги-козаки збираються в кабінеті Анатолія Вислого. Він пенсіонер, приватний лікар. Як радіолог 1986-го був 104 дні у Чорнобилі. Отримав другу групу інвалідності.

— Вислий — мужик! Це вам не Плющ, якому нарахували 30 тисяч, хоча біля ЧАЕС покрутився 15 хвилин, — говорить Сергій Нецвєтєв, 62 роки. — 50 нардепів — от хто всі ці роки тишком-нишком отримував величезні пенсії, якими уряд тепер очі коле всім "чорнобильцям". Права в усіх однакові, але користуються ними обрані.

— 2008 року я дізнався про цю постанову Кабміну Єханурова, — розповідає Вислий. — Виявляється, і моя пенсія має бути вища в три з половиною рази. Звернувся в "Союз Чорнобиль". Там бралися допомогти за половину моєї суми. Я відмовився. Із товаришами створили Центр захисту прав чорнобильців. Виграли 15 тисяч позовів. Луганці почали просити: "Зведи із суддею, заплатимо хабара 90 тисяч гривень". Вони не могли повірити, що ми виграємо за законом. Майже всі величезні пенсії, які є в країні, — результат домовленості із судом та Пенсійним фондом. Я запитував у киян: "Як вам удалося оформити таку пенсію?" Казали: "За 5 тисяч доларів хабара"…".


Зрештою, якщо вже відштовхуватись від реалій сьогодення, то саме завдяки таким "мужикам" як Анатолій Вислий та подібним судовим рішенням, яких налічується близько тисячі, а також завдяки так званим "цеховикам" з чорнобильського середовища, багато хто з істинних чорнобильців опинилися на мізерних пенсіях.

На жаль, до цих пір не розслідувані і ті корупційні схеми, які передували прийняттю подібних судових рішень.
Сьогодні багато хто з новоявлених та досить публічних чорнобильських лідерів також мають на руках подібні судові рішення, однак якось  "соромляться" признатися у цьому широкому загалу чорнобильців.

Ці лідери закликають до боротьби за права, що цілком закономірно, адже дійсно - лише разом, і спільними зусиллями, можна відстояти свої законні права. Проте, слід зазначити, що ціна питання для всіх різна....

Немає коментарів: