суботу, березня 23, 2013

У Білій Церкві відкрили меморіальну дошку українському підводнику, який врятував Західну Європу від атомної трагедії (Фото)

Склоняю голову перед погибшими моряками-подводниками апл К-8,печальную дату гибели лодки и моряков, которой будем отмечать в апреле -месяце.Среди погибших были и прикомандированные моряки с экипажа моего корабля К-27.Хочется выразить благодарность Всеукраинской ассоциации ветеранов-подводников за увековечивание памяти Виктора Мищенко и надеяться.что придет время и будет  увековечена  Светлая Память еще одного моряка -подводника с  Луганской области  спецтрюмного апл К-27  старшины 2-й статьи Виктора Гриценко,погибшего во время ядерной аварии в 1968 году ,45-летия которой оставшиеся в живых моряки будут отмечать 24 мая с.г.Он  сделал все чтобы был заглушен аварийный ядерный реактор и только после этого смертельно облученный покинул отсек.Оставшиеся в живых подводники апл К-27 проживающие в разных государствах готовы оказать всяческую помощь   Всеукраинской Ассоциации ветеранов-подводникам,руководству школы, в увековечивании и установлении Памятной Доски где учился Виктор Гриценко.
Светлая Память Вам всем ребята!  Пока мы живы,мы Помним Вас.(В.Мазуренко)
Автор тексту і фото: Володимир МУКАН
Gazeta.ua, 22.03.2013 05:59
Минулого тижня у Білоцерківській школі №3, що на Київщині, відкрили меморіальну дошку загиблому радянському підводнику атомного човна "К-8" Віктору Міщенку. А потім провели захоронення капсули морської води з місця, де потонув цей човен.
Організувала акцію вшанування пам'яті Віктора Міщенка "Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників".

"Віктор Міщенко вчився у цій школі, тому ми вирішили встановити меморіальну дошку саме тут. Учні школи дивитимуться на неї і гордитимуться, що навчаються у тому ж закладі, що і Віктор Міщенко, - зазначив Вадим Навроцький, матрос запасу, член Всеукраїнської організації підводників, спонсор заходу. – Також вирішили облаштувати могилу Віктора. Набрали у спеціальну капсулу води у Біскайській затоці, де він 20-річним загинув, й поховали її на цвинтарі разом із могилою матері підводника".
Атомний підводний човен К-8 1970 року брав участь в одних із найбільших в історії маневрах "Океан-70". Їх проводили у водах Біскайської затоки. 8 квітня на субмарині почалася пожежа, й атомохід почав тонути. На його борту загинуло 52 члени екіпажу, третина з них були українцями.
"Вони могли врятуватися, але хлопці свідомо пішли на смерть, виконували службовий обов'язок до кінця. Сильне полум'я добиралося до реактора човна. Офіцери субмарини, щоб виграти час, наглухо задрали двері до реактора, щоб туди не добрався вогонь. Вони знали, що вже звідти ніколи не вийдуть. На кораблі лишився й екіпаж, що рятував човна", - розповів Навроцький.
За його словами, офіцери змогли заглушити реактор, але човен все одно пішов на дно й потонув на глибині близько 5 тисяч метрів.
Страницы: 1 2
Запись была опубликована: glavred(ом) Суббота, 23 марта 2013 г. в 9:15
и размещена в разделе Історія ядерних катастроф, Пам'ять.
Вы можете следить за ответами к этой публикации через ленту RSS 2.0.

Немає коментарів: