середу, липня 09, 2014

Брехня про бронежилети для армії-3

7366900

09 липня 2014
Зібрані «Нашими Грошима» дані свідчать, що Міноборони закупило бронежилети по, так би мовити, дуже приємній для продавця ціні.
Ритуальні танці екс-в.о. міністра оборони Коваля на парламентський трибуні із бронежилетом та каскою ледь не призвели до арешту всього вищого керівництва Антимономольного комітету замість тилових пацюків (Брехня про бронежилети для армії), котрі вперто затягували закупівлю 11 тисяч бронежилетів (Брехня про бронежилети для армії-2).
І ось результат. 8 липня історія завершилася епік-фейлом: Міноборони відмінило злощасні торги із закупівлі 11 тисяч бронежилетів. Пропозицію із ціною 4140 гривень за бронежилет очікувано подав виробник вітчизняних бронежилетів ТОВ «Темп-3000» – та неочікувано постачальник прикордонних шапок ТОВ «Укроборонєкспорт», який виставив ціну 2700 гривень – але не надав забезпечення пропозиції, не підтвердив досвіду виконання аналогічних договорій та не підтвердив відповідність запропонованого товару вимогам армійців. Причиною відміни закупівлі бронежилетів, відтак, є допуск до оцінки лише одного учасника.
Здавалося б кінець історії. Ба, ні.

Заступник міністра оборони Петро Мехед продовжив брехню Коваля про ніби-то закуплені 28 тисяч бронежилетів та додав вже від себе про фантастичні здатності бронежилетів «Корсар» тримати постріл з протитанкової зброї. Саме Мехед провів службове розслідування щодо проведення тендерів армії за розпорядженням Яценюка. Винними виявились, звичайно, не армійські чиновники, а волонтери, що забезпечують армію власним коштом. Бо возять солдатам неправильні бронежилети.
Цитуємо відверту маячню від заступника Гелетея: «З нашої точки зору ті, що закуплені громадянами в якості благодійної допомоги, потребують заміни на перевірені бронежилети…Ми не можемо гарантувати, що цей бронежилет (благодійний – ред.) може захистити від пострілу з протитанкової зброї. Тому на сьогодні бронежилет типу “Корсар” є єдиним, який має бути у наших військовослужбовців».
Твердження, що хоч якийсь бронежилет у світі може витримати постріл з протитанкової зброї, є плодом хворої уяви. Бо така броня є лише у танків. Зрештою, чого чекати від штабіста, про якого журналісти «Слідства.інфо» розкопали ось такий документ:
мехед
натисніть для збільшення
Проте ми зупинимось на версії, що він просто прикрашав дійсність через надмірне бажання замінити всі неуставні бронежилети наших вояків саме на «Корсари», постачальником яких для армії є ТОВ «Темп-3000».
Наразі у нас немає підстав вважати, що фірма-постачальник якимось чином пов’язана з якимсь конкретним посадовцем Міноборони. Однак міністерство дуже хоче бронежилети виключно від цієї фірми. З нашого досвіду причина може бути лише одна – ексклюзивні побажання замовника враховано в ціні закупівлі.
Отже чим ексклюзивні «Корсари».
Нещодавно Міноборони влаштувало показовий відстріл бронежилетів «Корсар М3-4». Зі слів представника фірми «Темп-3000» Миколи Стельмаха та співробітника департаменту державних закупівель Міноборони полковника Олександра Данильчика під час заходу можна зробити досить цікаві висновки.
Стельмах заявив, що це дуже складний і високоякісний технологічний бронежилет, який не має аналогів у світі і повністю відповідає вимогам НАТО.
Однак ми в цьому не впевнені. Наприклад, на тендері МВС Казахстану у 2012 році «корсари» пролетіли, зокрема, саме через неможливість підтвердити відповідність за стандартом класифікації захисту США NIJ. Крім того, за інформацією «Наших Грошей», «високоякісна унікальність» українських «Корсарів» має критично значущу імпортну складову.
Повернімось до тактико-технічних даних бронежилетів для армії і плавно перейдемо до ціни.
«Корсар М3-4» позиціонується як такий, що забезпечує 4 клас захисту за вітчизняним ДСТУ. Тобто, він зобов’язаний тримати постріл з АК-74 набоєм 7Н10 та з СВД набоєм із легкою кулею з 10 метрів до стрільця. Захисту від пострілу потужнішим набоєм з тієї ж зброї, чи з ближчої дистанції, 4 клас захисту не гарантує. Не говорячи вже про протитанкову зброю.
До того ж 4 клас захисту має не вся площа бронежилета, а тільки бронепластини з особливої металокераміки на грудях та спині розміром 25 на 30 см, тобто 15 квадратних дециметрів у сумі (дані сайту ТОВ «Темп-3000» та їх інтернет – магазину).
Загальна площа захисту кевларового пакету «Корсар М3-4», яка за тендерною документацією Міноборони має становити 56-60 кв дм, забезпечує лише 1 клас захисту. Цей клас здатен зупинити осколок від пострілу з популярного у терористів гранатомету АГС-17 «Пламя» чи кулю з пістолета Макарова, проте вже куля з старезного ТТ його успішно пробиває.
А тепер коштовний нюанс. За словами тилового полковника Данильчика, «Корсар М3-4» закуповують без захисного комірця та захисту паху. Як видно з відео – ще й без плечового захисту. Данильчик каже, що це самі солдати відмовляються від додаткових елементів, щоб легше було бігати. Правда це чи ні – хай Данильчику скажуть солдати, коли повернуться з Донбасу. А поки що акцентуємо увагу на іншій вигоді для армії: без додаткових елементів бронежилет виходить дешевшим на «на 500–700 гривень за одиницю», сказав Стельмах.
За словами полковника Олександра Данильчика ціна такої урізаної комплектації – 4 200 гривень. А ціна з додатковим захистом склала б 4 900 гривень. Тобто виглядає так, що армія намагається зекономити.
Це брехня. Згідно офіційного звіту про результати закупівлі Міноборони, тендерна ціна урізаних комплектів «Корсар М3-4» склала 5 140 гривень.
Заявленій міноборонцівцем ціні відповідають бронежилети «Корсар 4», придбані армією на тому ж тендері по 4 140 грн.
Що саме у Міноборони мають на увазі під назвою «Корсар 4» зафіксовано у конкурсній документації відкритих торгів, які тільки що було відмінено.
korsarПараметр «площа захисту гнучкого балістичного пакету 30-39 дм2», який вимагають армійці, з лінійки продукції ТОВ «Темп-3000» має лише старий «Корсар 4п». У міліцейських формах звітності він проходить як «Корсар-4 (4п)». Саме в таких жилетах стояли ВВшники в центрі Києва під час останнього Майдану.
Ось він на сайті виробника, представлений як просто «Корсар» (фото зліва). Цифра «4» в назві моделі вказує, вочевидь, на ті самі бронепластини 4 класу захисту. Також за словами Коваля, передбачений армійський варіант камуфляжного чохла з «розгрузкою» – нашитими на чохол карманами під магазини-гранати.
Зафіксуємо проміжний результат. У Міноборони кажуть, що купили бронежилети «Корсар М3-4» по 4 200 грн., тоді як насправді придбали їх по 5 140 грн. Приблизно відповідають заявленій міноборонівцем ціні бронежилети іншої модифікації – «Корсар 4», для яких тендерна ціна склала 4 140 грн.
І тут починаються цікаві речі.
25 червня прикордонна військова частина 1498 акцептувала пропозицію того ж «Темпу-3000» на постачання тих же «Корсар 4п» того ж 4 класу захисту по 2495 гривень за штуку. Тобто, на 1645 гривень дешевше, аніж купили армійці. Помножимо різницю на обсяг армійської закупівлі і побачимо «дельту» у розмірі 11,5 млн грн.
Також у червні база озброєння Нацгвардії (в/ч 2276 ВВ МВС) хотіла закупити на відкритих торгах модні бронежилети «Корсар М3с» підвищеної комфортності: з купою підсумків та повним додатковим захистом шиї–плеч–паху загальною площею захисту 1 класу 60 дм.кв та із стандартними пластинами на груди та спину 4 класу. Тобто такі ж як армійські «Корсари М3-4», але ще й з додатковим захистом, від якого Міноборони відмовилось нібито задля економії.
На розкритті пропозицій 16 червня виявилось, що той таки «Темп-3000» запропонував ціну за наворочені бронежилети… 2900 грн. Тоді як у Міноборони вважали, що бронежилети з додатковим захистом коштуватимуть їм 4 900 грн. Тож можна було і на 2 тисячі гривень дешевше? Однак офіційно цього стверджувати не будемо, оскільки гвардійці відмінили свій тендер, бо крім «Темп-3000» ніхто заявок на подав. Тому і офіційної ціни немає.
У будь-якому разі складається враження, що армійці з закупівельною ціною, м’яко кажучи, «нахомутали». Але оговоримось, могли і більше. Бо на ринку вітчизняних бронежилетів є ще дорожчі від «Корсарів» вироби.
Наприклад, ВВшники з Івано-Франківської в/ч 1241 нещодавно за кошти місцевого бюджету придбали 62 бронежилети «Модуль 4» із додатковим захистом шиї та паху. Їх замовили без відкритих торгів і у іншого постачальника – київського ТОВ «Матеріалознавство». Чомусь цього разу ціна склала 6000 гривень за штуку. Ці бронежилети сподобалися гвардійцям настільки, що вони 8 липняоголосилипро придбання в ТОВ «Матеріалознавство» ще 58 таких саме бронежилетів за тією ж ціною.
Таблица на источнике
Володимир Лютий, для «Наших Грошей»