четвер, липня 24, 2014

КОМУ МЕШАЕТ МАЙДАН? ВЛАСТИ ИЛИ КИЯНАМ?

Чому стоїть Майдан?


У суспільстві побутує думка, що Майдан «окупували» агресивно налаштовані люди, більшість із яких не має житла і грошей, аби покинути намети. Стоять на Майдані вони, бо їм платять, щоб ті «прикидались героями революції». Люди, які підтримували Євромайдан, були його «рупорами» та опорою, теж не зовсім розуміють, чому на головній площі країни досі живуть активісти.
Історик і активний учасник Української Революції Володимир В'ятрович, який нещодавно став гостем редакції газети «День», сказав: «Першим і єдиним пам'ятником для Героїв Майдану буде чистий майдан і країна, за яку вони померли». Парадокс, але з ним погоджуються активісти, які вже дев'ять місяців не покидають головну площу. До того ж вони хочуть бачити центр столиці чистим, але при цьому не покидають намети.
«А ви знаєте, завдяки кому ми досі стоїмо? Завдяки киянам, які приносять нам їжу і гроші. Вони підтримували нас під час Революції, і зараз. Розуміють, що ми стоїмо тут за них, що ми досі не досягли своєї мети. Змінилася лише верхівка влади, але не механізм. Кого покарано за вбивства «сотень»? Насправді є не одна «Небесна сотня», їх кілька! Якщо ми підемо, Революція не досягне своїх цілей, бо вони без тиску Майдану, не розслідуватимуть злочини. А так ми стоїмо, бо вони нас бояться і хоч щось роблять»- розповідає активіст Костянтин Беляєв.
Киянка Анастасія Гайдамакова, котра вже вісім місяців стоїть на Майдані пояснює:«Найкращою пам’яткою Небесній сотні буде чистий, пішохідний Майдан. Ми не склеротики, нам не потрібні такі пам’ятки. На разі ми усіма силами допомагаємо комунальниками відбудовувати Майдан, але пильнуємо, щоб не було знищено докази для слідства».
Місцеві жителі трактують події по-різному. Киянка Ганна Супрун розповідає: «Треба просто прийти і подивитися, що тут робиться і переконатися. Люди будуть стояти, бо скільки ж можна людей дурити. Хоча б когось посадили, чи засудили, хоча б одного хто винен у тому,що тут стріляли людей. Вони ж знають». Хтось, навпаки  вигукує у відповідь на запитання журналістів: «Убирать надо!»
ПРОДОВЖЕННЯ.