середу, червня 20, 2018

По сторінкам історії УПА. Військові звання. Нагороди і відзначення

Рядові: стрілець, ст. стрілець; підстаршинські: вістун, ст. вістун, булавний, ст. булавний; старшинські: хорунжий, поручник, сотник,майор, підполковник, полковник, генерал-хорунжий, генерал-поручник, генерал-полковник (два останні були передбачені, не присвоювались). Функційні: ройовий, чотовий, сотенний, курінний, к-р загону або ТВ, к-р ВО, крайовий к-р УПА, гол. к-р УПА.
В січні 1944 введені функційні відзнаки. Пізн. відмовились від них, щоб не деконспірувати командирів. Відзнак для військових звань не було.
Нагороди і відзначення (введені в січні 1944): Золотий Хрест бойової заслуги 1 та 2 кл., Срібний Хрест бойової заслуги 1 та 2 кл., Бронзовий Хрест бойової заслуги, Вирізнення в наказі КВШ, Похвала в наказі ВО, Признання в наказі відділу. Золотий Хрест заслуги, Срібний Хрест заслуги, Бронзовий Хрест заслуги - за працю для УПА, гол. членів теренової сітки, політвиховників чи цивільних осіб. За поранення - Срібна зірка, 5 поранень - Золота зірка. Нагороди оголошувались в наказах і підпільних публікаціях. Металеві відзнаки - хрести з'явились тільки в 1951, виготовлені за проєктом Н.Хасевича. Кістяком творіння УПА, рушійною силою була ОУН. Коли військові штаби і бойові відділи сформувались в окрему військову структуру, сітка ОУН перебрала на себе функції запілля: безпека і контррозвідка, медично-суспільна опіка (УЧХ), резерв (самооборонні кущеві відділи - СКВ), постачання. Від липня 1944 керівним органом воюючої України стає УГВР. Вона ухвалює всі стратегічні рішення, присвоює військові звання (від майора і вище), затверджує найвищі відзначення. 1948 встановила нагороду "Медаль за бортьбу в особливо важких умовах".
Вячеслав Мазуренко

Немає коментарів: