середу, серпня 19, 2020

Сторінками історії УПА.

19 серпня 1955 року біля села Здовбиця, що неподалік Здолбунова, не здався живим МҐБ і загинув Анатолій Маєвський-«Уліян», останній провідник ОУН на Волині, лицар Золотого Хреста Заслуги (1952).
Рівненський обласний народний тижневик
Випуск № 1036:
"...з-під люку та вентиляційного отвору в протилежній частині двору потягнуло димом, а потім під товщею землі пролунав приглушений пістолетний хлопок.
Це пішов з життя нескорений останній провідник ОУН на Волині. ...„Уліян” лежав на спині в кутку на лавці. Перед тим, як піти з життя, одягнув чисту сорочку – вишиванку... Обличчя було зовсім спокійне, поголене. ...На правій щоці була невелика кривава пляма – це вхідний отвір, вихідного отвору не було. На маленькому столику стояла гасова лампа, без скла. На ній провідник і палив документи. З бункеру було вилучено: автомат ППС та чотири ріжки до нього, пістолет „Вальтер”, пістолет ТТ, патрони до „Вальтера” 12 штук, патрони до ТТ 126 штук, дві ручні гранати, сумка польова з документами, в кількості 18 примірників, Брошура Василя Кука „Колгоспне рабство”, журнали „За волю нації” і „Молодий революціонер”."

На фото Анатолій Маєвський - "Ульян".

Немає коментарів: