Tetyana Donets
Андрій Макаревич не вважає борщ українською стравою, бо борщ з'явився набагато раніше, ніж сама Україна: "Я думаю, що борщ – це дуже стародавня страва. Її готують і в Сибіру, і в Краснодарському краї, і в Україні, і в Білорусі. Вона всюди трохи різна і чимось відрізняється. Хтось її робить зі свинини, хтось з баранини, білих грибів або вегетаріанський варіант. Це як кажуть, що поляки придумали горілку, але це ж не вони зробили. Розумієте?
Хіба це головне? ... Добре, коли країну впізнають за стравою, проте кричати про першість у чомусь – не обов'язково". Спробуємо скористатися особливою логікою, закладеною в цьому розлогому ізмишлєнії, і трохи поспекулювати на тему. В моїй сім'ї є історія про те, як мама не залишилася в Білорусі, тому що там неможливо зварити нормальний борщ. 40 років тому болгарський перець там не ріс, помідори не визрівали, сала нормального для зажарки не було. Борщ виходив пустий і чужий. Який же ж тоді борщ можна зварити в Сибіру? Страви належать тій території, на якій ростуть всі складники для них. Вони тому і народжуються в конкретних місцях, бо виготовляються з локальних продуктів. Це місцева кухня, це світова практика, це ясно як білий день. А Краснодарський край? Він точно молодший за Україну. Правда, любителі формальної логіки? Навіть з такої точки зору все сходиться в точку на мапі світу, яка розташована десь в Україні. Непогано б було, щоб всі ці разглагольствованія і размишлєнія снобів-невігласів відскакували б від нашої іронічної посмішки, як чужа рука від каструлі борщу. Смачного.
Немає коментарів:
Дописати коментар