четвер, листопада 25, 2021

Зелена влада попала, як грушка в лайно.

 

Тарас Чорновіл  

Навіть за урядовою системою обрахунку рівня інфляції цього року вона сягне рекордних 11%. Імовірно, що таку цифру нам постараються не показувати - або уникнуть подібних офіційних повідомлень від КМУ, або Шмигаль традиційно щось збреше. Що це означає? Що коли у вас в кишені була 1000 гривень, то перш, ніж ви її дістали, там уже залишилося 890. Дуже погано, що вслід за інфляцією не йдуть індексації доходів, не зростає економіка та наповнення бюджету тощо.

А ще гірше, що ці процеси йдуть в країні абсолютно безконтрольно. Пригадуєте, як зелена опа скоїла рейдерське захоплення Нацбанку й позбулася професіонала Якова Смолія, а на його місце посадила слухняного Шевченка? Ще тоді я писав, що основні макро-показники не лише погіршаться, вони змінюватимуться неконтрольовано й непрогнозовано. Зараз дивлюся на прогноз Нацбанку станом на квітень. Там вони уже навздогін до розкручування інфляційного маховика пишуть, що мусять переглянути інфляційний прогноз із 7% до 8% з досягненням піку в 9,6% в третьому кварталі. А до кінця року почнеться зниження до 5%, які й закріпляться на весь 2022 рік. 


Казали колись у моєму дитинстві на такий прогноз: попав, як грушка в лайно. Саме безпорадна діяльність нового керівництва НБУ, злочинна діяльність влади й дикий тиск папіка-Коломойського замість скорочення розкрутили інфляцію в четвертому кварталі. Її рівень удвічі перевищує прогнозовані макроекономічні показники, на яких готували бюджет цього року. Наступного замість скорочення інфляції можна прогнозувати лише прискорене зростання. Споживчі ціни знижуватися явно не будуть, виробництво вгробили штучною зеленою енергетичною кризою та мега-тарифами для виробників, через що ми втрачаємо цілі пласти своєї продукції й попадаємо в залежність від кон'юнктур на світових ринках. Реальні ж розміри споживчих цін значно перевищують ті, за якими обраховують інфляцію. А ще після закінчення опалювального сезону (це, якщо їм пощастить втримати систему) вже не криючись обіцяють жорстоке зростання тарифів. Але поржать можна буде й далі безкоштовно...

Немає коментарів: