четвер, червня 08, 2023

Сторінками історії України

 

🌻 8 червня 1668 року Петра Дорошенка обрано гетьманом України по обидва боки Дніпра.Народився Петро Дорошенко в 1627 році в Чигирині, нині Черкаська область. Походив із давнього козацького роду, онук соратника Петра Сагайдачного Михайла Дорошенка, який загинув під час виправи на Крим 1628 року. Батько — наказний гетьман Дорофій Дорошенко.


💥Ставши в 1665 році гетьманом, Петро Дорошенко мав амбітні плани – возз’єднати Правобережну та Лівобережну частини України.


В 1663 році козацька держава розпадається на два окремі гетьманати, розділені Дніпром. Тоді, після сумновідомої Чорної ради, на Лівобережжі гетьманську булаву отримав Іван Брюховецький, а Правобережжя – невдовзі обрало Петра Дорошенка.


🌿Після того, як Річ Посполита та Московське царство вирішили поділити Україну, обидва гетьмани шукають підтримки в Османської імперії. Коли гетьмани зустрілися, Івана Брюховецького вбили його ж власні підлеглі – чи то за наказом Дорошенка (він це заперечував), чи то з власної ініціативи.


8 червня 1668 року Петра Дорошенка проголошено гетьманом усієї України «Обох берегів Дніпра».


📌 Дорошенко не зумів надовго втримати цю єдність. І причиною тому став не так тиск Москви чи Варшави, як внутрішньополітичні чи навіть особисті проблеми. Восени 1675 року на козацькій раді в Чигирині Петро Дорошенко склав гетьманські клейноди.

Джерело

Немає коментарів: