середу, серпня 30, 2023

Рейтинг корупційних історій: а що влада?

 

👉🏻 Владу характеризують не тільки самі корупційні історії. Головне, яка на них реакція. Ми попросили вас визначитися з найбільш кричущою, (https://t.me/zakrytazona/1418) але багато хто написав - що всі такі. Давайте розберемось з кожною:


🥇На перше місце в опитуванні ви поставили скандали з хабарям і схемами нардепів від слуг. Тут реакція є вибірковою. Наприклад, Гунько в СІЗО, Марченко під слідством. Але при цьому кума Єрмака Тищенко ніхто з правоохоронців і пальцем не зачепив. А відомого любителя «шматків пирога» Юрченка вже кілька років «не можуть» дорозслідувати. Єдиний, хто мав конкретні наслідки за спробу дати хабар - Трухін, але його звільнили від покарання, бо він склав мандат і заплатив відкупні на фонд, який контролює президентське подружжя.


🥈Друге місце - історія з бюджетними виплатами 320 мільйонів гривень фірмі брата заступника керівника офісу президента Ростислава Шурми. Причому за електроенергію на окупованих станціях. Тут збоку ОП повна тиша і ігнор. Ані слова. Кримінальної справи, звісно, теж немає. Натомість заступник Єрмака екс-регіонал Шурма їздить з Зеленським у відрядження за кордон і фотографується пліч-о-пліч з шефом.


🥉Третє місце - розтрати на дорожньому будівництві. Раніше кримінальні справи заводились, але з ними швидко відбувалась ентропія і вони зависали без якогось відчутного результату. Тепер - повна воля. Гуляй, будуй, кради бабло. Ніхто в владі і слова не каже. 


4️⃣ Четверте місце - закупівля товарів для окупованої ЗАЕС з рибним кормом за мільйон включно. Свіжа історія, але влада знову ж таки включила режим повного ігнорування, як і у випадку окупованих електростанцій Шурми. 


5️⃣6️⃣ Пʼяте і шосте місця - корупція на закупівлях в Міноборони. Хоча, це загроза номер один для безпеки України. Якщо коротко, то за продуктові закупівлі «яйця по 17» ніхто з реальних винуватців не сидить - в СІЗО закрили стрілочників і слідство триває. Куртки свіжа історія, проте ніхто досі не чіпає заступника міністра оборони Дениса Шарапова, який до 2016 року був бізнес-партнером Єрмака у фірмі з російським слідом і саме він з квітня минулого року відповідає за закупівлі. Недоторканий.


7️⃣І сьоме місце - закупівлі барабанів, овочерізок і сковорідки за 700 тисяч гривень для потреб укриття. Фокуси відбувались у президентській вертикалі РДА у місті Києві - саме вони оголошували тендери. В результаті кілька голів РДА позбулися посад, але фактично продовжили керувати райадміністраціями - призначали себе в.о. або ходили і далі на наради. Голів департаментів РДА, які організовували корупційні закупівлі, ніхто ані звільнив, ані покарав.


🔴 Висновок коротко: реальної відповідальності за корупцію майже немає. Є показові виступи ручних правоохоронців Банкової, або дуже довге слідство, або повний ігнор. Що характеризує систему, словами Каудільйо Франко: своїм - все, ворогам - закон. Хоча, закон - це в кращому випадку. І вороги для нинішньої влади, виходить, усі, хто не присягнув на вірність офісу президента. 


@zakrytazona

Немає коментарів: