понеділок, вересня 25, 2023

Чого можна чекати Україні від можливої перемоги Трампа:

 

Олег Шарп

Тімоті Еш, британський експерт з питань України відповідає на запитання, чого можна чекати  від можливої перемоги Трампа:💬 Я не дуже вірю у версію про те, що перемога Трампа на виборах призведе до швидкої перемоги Росії над Україною.


По-перше, до виборів у США ще дуже далеко, і другий термін Трампа, найімовірніше, почнеться тільки в січні 2025 року. Це ще 16 місяців, і до цього часу в Україну може надійти величезна кількість зброї та фінансових коштів — ба більше, напередодні президентства Трампа команда Байдена може почати постачання зброї в Україну заздалегідь.


Таким чином, якщо припустити, що в січні 2025 року поставки американських комплектів в Україну припиняться, то у неї все ще буде багато боєприпасів у запасі від США. І вона зможе підтримувати війну протягом багатьох місяців після цього.


По-друге, навіть після наступних виборів у США Конгрес, найімовірніше, залишиться значною мірою проукраїнським — 60−70% членів Сенату і Палати представників, імовірно, захочуть, щоб США продовжували фінансувати і озброювати Україну. І не забувайте, що озброєння України стало величезним бізнесом для американської оборонної промисловості, тож чи справді сенатори і члени Палати представників захочуть скоротити оборонні закупівлі у своїх штатах? Якщо Європа і Україна захочуть купувати американські військові товари — чи захоче Трамп відмовити їм у цьому?


По-третє, навіть якщо США припинять озброювати Україну в січні 2025 року, далеко не факт, що Європа наслідуватиме їхній приклад. Ба більше, я вважаю, що Європа матиме всі підстави продовжувати озброювати і фінансувати Україну як свою передову лінію оборони проти агресивної Росії. А Європі слід запитати себе, який вигляд матиме перемога Росії над Україною, якщо припустити, що США залучать ресурси? Це виглядатиме як повний соціальний та економічний колапс України і, ймовірно, звідти до Європи рине потік десятків мільйонів українців, порівняно з яким потік після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року видасться дитячим святом. До того ж до цього часу Україна буде значно мілітаризованою державою, тож, найімовірніше, це буде потік мігрантів плюс зброї. І навіть тоді Європі доведеться повністю фінансувати власну оборону, оскільки тоді вона стане її власною лінією фронту проти агресивної та експансіоністської Росії.


По-четверте, припустимо в уявному сценарії, що США і Європа перестануть озброювати і фінансувати Україну. Чи можемо ми уявити, що українці просто перестануть воювати, навіть у цьому випадку? Навіщо/як вони можуть це зробити, якщо Путін ясно дав зрозуміти, що він веде війну з українським народом. Це війна за Україну і за виживання українців. Вони битимуться, довго і наполегливо, і, як зазначалося вище, у них, як і раніше, буде багато зброї, для того, щоб змусити РФ дуже дорого заплатити за окупацію. І якщо зосередитися на цьому, то як Росія може забезпечити собі перемогу в Україні? Як вона може підтримувати це вторгнення, коли ми бачили нездатність росіян утримати навіть одну третину країни, захопити Київ у перші кілька тижнів повномасштабного вторгнення. Військові, людські та економічні витрати для РФ, пов’язані з форсуванням перемоги в цих умовах, були б непомірними.


Тому я не вірю в те, що затяжна війна влаштовує Росію, або що її становище якимось чином покращиться до січня 2025 року. Усі сценарії в довгостроковій перспективі тільки погіршуються для РФ. Саме тому, я думаю, Путін прагне до мирних переговорів з США по Україні за посередництва Китаю — і, цілком можливо, що міністр закордонних справ КНР після зустрічі із Салліваном на Мальті націлений саме на це у своїй подальшій поїздці до Москви цього тижня.

https://t.me/Sharp_Ukraine

Немає коментарів: