четвер, листопада 23, 2023

Новина, яку важко переоцінити

Олег Шарп

Новина, яку важко переоцінити:   Європарламент (https://telegra.ph/file/312c80c30f94792d72a05.jpg) проголосував (https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20231117IPR12217/future-of-the-eu-parliament-s-proposals-to-amend-the-treaties) за зміни до договорів ЄС, які передбачають відхід від одностайності - 291 євродепутат висловився «за», 274 були «проти», 44 утрималися.


Основні запропоновані зміни включають відмову від принципу одностайності при голосуванні в Раді ЄС у 65 сферах і передачу низки повноважень від країн-членів на рівень ЄС. Зокрема, йдеться про зовнішню політику та політику безпеки, захист кордонів, промисловість та освіту. 


Пропонується спростити процедури призупинення прав тих держав-членів, які порушують цінності ЄС, зокрема йдеться про верховенство права, демократію, свободу, права людини.


Пропонується змінити систему зважування голосів у Раді ЄС. Наразі для голосування, де одностайність не потрібна, потрібна кваліфікована більшість (15 із 27 держав-членів), що представляє щонайменше 65% населення ЄС. Пропонується знизити обов’язковий % населення до 50%.


Вищезгадані зміни покликані оптимізувати процес прийняття рішень в ЄС в контексті потенційного розширення. 


Документ буде додатково обговорюватися Радою міністрів з європейських справ 12 грудня. Голосування за зміни договорів ЄС в Європарменті є лише частиною багатоетапної процедури.


В будь-якому разі з одностайністю треба покінчити, щоб такі, як Орбан чи Фіцо не могли шантажувати весь ЄС.

Немає коментарів: