понеділок, червня 30, 2014

Західна преса про секрет спокою в Дніпропетровську

Західна преса про секрет спокою в Дніпропетровську

Секрет миру та спокою у Дніпропетровську, реалістичність мирних ініціатив Володимира Путіна, провал політики "гіпер-націоналізму" та "гіпер-ісламізму" в мусульманських країнах, а також агресія жінок до своїх чоловіків – теми західної преси 26 червня.

    Секрет спокою Дніпропетровська

    Чому Дніпропетровськ залишається спокійним та проукраїнським містом, коли зовсім поруч вирують бойові дії? Відповідь шукає американська Washington Post. Газета описує мирне життя у місті: працюючі кафе із капучіно та десертами, магазини з дорогим італійськім одягом, а також всюдисущі українські прапори, що прикрашають машини, балкони та дахи.
    Досягти відносного спокою допомогли жорсткі, а подекуди і жорстокі заходи, що їх вжила місцева влада проти потенційних сепаратистів аби запобігти захопленню будівлі райдержадміністрації. "Я їм сказав – можете скільки завгодно розмахувати прапорами та що завгодно кричати. Але якщо ви тільки спробуєте захопити будівлю, ніяких "будь ласка, йдіть звідси", як у Донецьку, не буде. Ми стрілятимемо без попередження", - цитує газета віце-губернатора Бориса Філатова.

    Серед інших жорстких дій – формування батальйону "Дніпро" та виплата винагороди тим, хто "здає" проросійських провокаторів. Місцеві мешканці реагують на такі ініціативи по-різному, зазначає газета.
    "Деякі жителі зітхають з полегшенням, що поряд немає сепаратистів, тож вони не ставлять питань про те, як їх вдалося приборкати", - пише газета. Інші, втім, скаржаться, що губернатору Ігорю Коломойському варто було б сконцентруватися на економічних питаннях, а не на захисті країни, констатує Washington Post.

    Ілюзії в сторону

    У західних країн не має бути жодних ілюзій щодо того, що пік української кризи вже начебто позаду. Британська Financial Times закликає США та ЄС поставитися із скептицизмом до останніх кроків російського президента Володимира Путіна – навіть якщо вони виглядають як мирні ініціативи.
    "Немає жодних причин вірити, що він відкличе свої вимоги щодо України, серед яких відмова від вступу до НАТО та ЄС та федералізація, яка збільшить вплив Кремля на події на сході країни. Поки ці вимоги не виконають, Путін зберігатиме своє право роздмухувати напругу у східній України аби зберегти контроль над долею держави", - констатує газета.
    Видання, втім, закликає США не поспішати із введенням санкції і дочекатися результатів переговорів. Пильність, однак, втрачати не можна, попереджає Financial Times.
    "У західних країн не має залишатися жодних ілюзій щодо того, що пік кризи позаду. За свої 14 років у Кремлі пан Путін майстерно використовував слабкості своїх опонентів всередині країни та за кордоном. Головний сьогоднішній ризик полягає у тому, що західні країни, а особливо ЄС, вірять, що Путін зупиниться. Це нерозумне припущення", - резюмує видання.

    Проблеми у Єгипті та Іраку

    Американська New York Times пише про провал основних систем держуправління у Єгипті та Іраку. Газета має на увазі "гіпер-націоналізм" президента Єгипту Абделя Фаттаха Сісі та "гіпер-ісламізм", який пропагує організація "Ісламська держава Іраку та Леванту" (ІСІС) в Іраку.
    "Обидві системи провалилися і будуть провалюватися глибше… тому що вони не можуть дати молодими арабам та мусульманам того, що їм більш за все потрібно: освіту, свободу та робочі місця для повної реалізації потенціалу та можливості брати участь у політичному житті як рівні громадяни", - зазначає видання із посиланням на висновки ізраїльского експерта Оріта Перлова.
    На думку дослідника, шанс просунутися далі у своєму розвитку арабський світ матиме лише тоді, коли відкине "міф" про те, що до стабільності та процвітання їх приведуть моделі "воєнної держави" або "ісламської держави".
    "Ірак, заснований у 1921 році, знесло вітром. Новий Єгипет, яким його уявляли на площі Тахрір, так і не народився. Занадто багато лідерів та їхніх послідовників в обох суспільствах намагаються реанімувати старі провальні ідеї, але після цього вони, сподіваюся, оберуть єдину працюючу ідею: плюралізм у політиці, освіті та релігії", – резюмує New York Times.

    Жінки частіше тероризують чоловіків

    Жінки стають все більш агресивними щодо своїх чоловіків – такі результати дослідження явища "інтимного тероризму", яке провели у Великій Британії, пише Daily Mail.
    Вчені із Університету Камбрії опитали понад тисячу молодих жінок та чоловиків. Висновки виявилися неочікуваними.
    "Вони з'ясували, що жінки зі "значно більшою" імовірністю застосовували вербальну та фізичную агресію щодо чоловіків, ніж навпаки. Згідно з їхніми висновками, таке насильство було пов'язано з тим, що жінки часто перевіряли місцезнаходження своїх коханих та навіть забороняли їм бачити деяких друзів", - зазначає газета.
    Науковці вперше використали термін "інтимний тероризм" у 1990-х роках. Але тоді зазвичай йшлося про насильство чоловіків над жінками, яке пояснювали домінуванням патріархальних поглядів на необхідністю сильноъ статі доводити свою перевагу – хай і за допомогою насильства.
    "У минулому заявляли про це саме жінки. Рух феміністок змусив нас говорити про агресію проти жінок. Зараз чоловікам доступна сильніша підтримка, і все більше з них готові у цьому зізнаватися", - цитує Daily Mail дослідницю Елізабет Бейтс.
    Огляд підготувала Яна Люшневська, Служба моніторингу BBC.