середу, серпня 27, 2014

НА Майдан,россияне,на Майдан! Пора уже пора!

Російські ЗМІ – Путіну: За смерть російських солдатів на Донбасі доведеться відповідати

Росія повинна чітко пояснити, чи воює вона з Україною, а влада РФ має розуміти, що за смерть солдатів на Донбасі доведеться відповідати.

Про це йдеться в редакційній статті на російських «Ведомостях».
Редакція газети написала, що «кількість завислих в повітрі питань про загиблих і затриманих на території України російських військовослужбовців досягла критичного рівня».
«Чи воює Росія в Україні і якщо так, то на яких підставах? Якщо ні, хто лежить у свіжих могилах і дає свідчення на допитах в Службі безпеки України?», – йдеться в статті.
Редакція нагадала про численні повідомлення про «зниклих» і «загиблих» під час «навчань» російських десантників з різних частин по всій Росії.

«Російські військові категорично заперечують будь-яку участь у бойових діях, але нічого не говорять батькам про зниклих дітей», – обурилися журналісти.
Вони переконані, що «мовчання або невиразні коментарі офіційних відомств тільки посилюють атмосферу підозрілості і змушують згадати неприємні приклади з російської і радянської історії».
Зокрема, в редакції нагадали про таке же мовчання влади, коли російські солдати гинули на полях в Афганістані, «в бойових діях в Кореї і В’єтнамі проти США, в Єгипті і Сирії – проти Ізраїлю, Чечні».
«І Афганістан, і Чечня, здавалося б, дають уроки відкритості. В тому і іншому випадку війна і спроби приховати дані про втрати серед своїх солдат сприяли розвитку кризи в суспільстві і падінню політичної підтримки влади», – йдеться в статті.
«Чи воює Росія з Україною? Це серйозне правове питання, що створює проблеми для конкретних людей. Як українська сторона поставиться до полонених, яких російська сторона не визнає своїми солдатами? Формально – як до учасників сепаратистських угруповань», – припустили журналісти.
У газеті задаються питанням, «якщо солдати перед відправкою на завдання терміново розірвали контракт – хто відповість за їхні здоров’я і життя?»
«У родичів навіть не буде підстав вимагати від держави компенсації. Якщо ми не воюємо, а наші солдати опинилися в українському полоні – що заважає Міноборони оголосити їх дезертирами і після повернення на батьківщину запроторити в тюрму? На цю тему теж є багатий історичний досвід», – йдеться в заяві.
Журналісти припускають, що влада Росії намагається діяти «як у Криму», де участь російських військових спочатку теж не визнавалася.
«Славна перемога» вивела питання дотримання міжнародних та внутрішніх норм з поля зору росіян. Але в Криму обійшлося без стрілянини та жертв. На Південному Сході зовсім не те, там якась гіпотетична «перемога» нічого не спише», – заявили в редакції.
«Повного контролю над інформацією досягти неможливо. Відповідальність за жертви доведеться нести», – застерегли журналісти.