суботу, липня 24, 2021

А помнишь... 1931 рік.

Павло Бондаренко

 · А помнишь... 1931 рік. Газетний вуличний кіоск. В газетах - про те, як семимильними кроками країною суне щастя народне; як пролетаріат і селянство, звільнившись з-під влади буржуїв та поміщиків успішно будують світле майбутнє. А ми звернемо увагу на виснажене, змарніле від недоїдання обличчя продавчині; на її одяг та взуття. І на антураж... І це - Москва. А що було у провінції? Москвич Євдоким Ніколаєв 9 червня 1931 року записав у щоденнику:

"На вулицях Москви дуже багато з'явилося порівняно молодих і міцних сільських хлопців, взутих у личаки й одягнених у домоткані сіряки. Деякі з них із торбами. Усі вони, схудлі і брудні, обірвані, жалісно просять милостиню. Я деяких розпитував, звідки вони. Вони назвали свої місця проживання, переважно зі степових губерній – Орловської, Брянської, Калузької тощо. Усі вони втекли зі своїх рідних місць, оскільки як, вони кажуть, життя у них стало неможливим. З другої години ранку в колгоспі виганяють їх на роботу, а закінчують об одинадцятій годині вечора. Праця рівносильна каторжній, бо змушують виробляти норму, причому нічого не дають, так нічого ж і немає, довершений голод, так що в цих губерніях, крім страшної люті більшовиків, ще лютує голодний тиф, або, як його тепер звуть, «вошивий тиф», люди мруть щодня, так що всіх охопив жах, і багато втікають в ліси й розбігаються врізнобіч від цих колгоспів, мов від чуми. І так по всій Росії". Про справжнє, а не вигадане в надрах Відділу агітації та пропаганди ЦК КПРС минула СРСР - в історичному розслідуванні, автором якого маю честь бути. Для широкого кола читачів. "ТАЄМНА ІСТОРІЯ РАДЯНСЬКОГО СОЮЗУ" Тут все: скільки коштували радянській людині "безкоштовні" квартири, що їх "давали; "безкоштовні медицина та освіта; з чого робилася "найякісніша в світі" ковбаса; міфи т. з. "Великої Вітчизняної"; життя та гризня за владу комуністичних вождів; про трудодні, колгоспи та багато іншого. 

Цю та інші книги (автограф гарантовано) вашого покірного можна замовити за посиланням: http://pavlopraviy.blogspot.com/2019/03/blog-post_16.html Електронні версії за символічну платню тут: https://pavlopraviy.blogspot.com/2018/10/blog-post.html...

 

Немає коментарів: